Wiele osób z pewnością zastanawia się co zrobić na obiad aby jedzenie smakowało, było zdrowe i energetyczne oraz nie wymagało wiele pracy i czasu na przygotowanie.
Dobrym pomysłem mogą być kotlety mielone z indyka dwa w jednym (z dodatkiem ryżu lub kaszy). Na zrobienie ich wystarczy 20 minut.
Czego potrzebujemy do ich przygotowania?
- 500 g filetu z piersi indyka – zmielone gotowe mięso lub mielone samodzielnie
- 1 jajko
- pół dużej cebuli, lub jedna mała
- 150 g ugotowanego ryżu (jedna torebka)/ewentualnie kaszy bulgar
- 3 łyżki przetartych pomidorów (z puszki, butelki lub świeże np. zblendowane
- 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, pół łyżeczki soli, oregano i czosnku w proszku lub świeżego gniecionego w prasce
- olej lub masło klarowane do smażeniaZ takiej ilości produktów otrzymujemy ok. 20 kotlecików
Co robimy?
Do naczynia ze zmieloną piersią indyka dodajemy surowe jajko, pokrojoną lub startą cebulę, przyprawy, pomidory i ugotowany wcześniej ryż bądź kaszę bulgar. Składniki dokładnie mieszamy aby uzyskać jednorodną masę. Odrywamy małe porcje i formujemy z nich kotlety, obtaczając każdy z nich po obu stronach w tartej bułce lub płatkach owsianych.
Bierzemy dużą patelnię z grubym dnem, wlewamy na nią olej lub kładziemy masło klarowane, czekamy aż tłuszcz będzie gorący, następnie umieszczamy na patelni nasze kotlety.
Smażymy łącznie około10 minut, przewracając je aby usmażyły się równomiernie. Muszą uzyskać brązowy kolor.
Jak podać?
To oczywiście zależy od indywidualnych upodobań i tego co mamy do dyspozycji w domu. Kotleciki można po prostu polać jogurtem. Można też wzbogacić danie mieszanką sałat, polaną oliwką, z dodatkiem pomidora, ogórka kiszonego lub podać z kiszoną lub świeżą kapustą.
Zimne kotlety również są pyszne, można na przykład zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy. Doskonale nadają się też na podróż.
Wariant z piekarnika
Dla osób, które wybierają kuchnię lżejszą jest możliwość przygotowania takich kotlecików w piekarniku. Należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni C, włączyć termoobieg. Kotleciki układamy na blaszce lub w brytfannie, tak aby nie stykały się ze sobą. Na każdy kotlet kładziemy skrawek masła. Pieczemy przez 15 minut, po czym przewracamy je i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Bez względu na to jakiej obróbce termicznej poddamy nasze kotleciki, z pewnością wyjdą one bardzo dobrze, przepis jest wypróbowany. To danie smakuje dzieciom i dorosłym. Warto na nie poświęcić 20 minut i trochę pracy.
Przepis na mieline z indyka pochodzi z artykułu https://wingsofquality.eu/medaliony-z-indyka-i-mielone-z-indyka-przepisy-w-sam-raz-na-obiad/.